Acute ziektes

De griep, hoest; infecties met koorts, pseudo-kroup, kroep, kinkhoest, hoofdpijn, keelontsteking, keelpijn, heesheid, koliekpijnen, koorts, oorpijn, verkoudheden met of zonder koorts blaasontsteking, bloedingen, flauw vallen e.a.
Ongevallen

Shocktoestand, botbreuken, beten en steken, hoofdletsel, hersenschudding, kneuzingen, blauwe plekken, verstuikingen, verrekkingen, ontwrichtingen, verwondingen; prik -, schaaf-, scheur, – en snijwonden.
Operatietrauma; voorbereiding op een operatie of een tandheelkundige ingreep, begeleiding na een operatie.
Zonnesteek, verbrandingen en brandwonden.
Te zware inspanning en overbelasting van bijvoorbeeld de ogen, de handen en de gewrichten, vertillen.

Chronische klachten

Nu gaat het er niet zozeer om de acute klacht te verlichten, maar om de chronische ziekte duurzaam te genezen, de behandeling zal zich richten op het totale gestel, op de constitutionele basisstoornis die hieraan ten grondslag ligt. In de regel neemt het organisme de tijd om te herstellen, het zelfgenezend vermogen neemt in kracht toe en de klachten zullen langzaam minder worden en de energie en het algemeen welbevinden zal toenemen. Dit kan zich uiten in een betere stemming, een toenemende helderheid en concentratie, een betere slaap en eetlust etc. Het organisme zal een balans gaan zoeken in de verstoorde energiehuishouding.