Van waterwrat tot woedeaanval: wat homeopathie kan doen voor je kids?...

Door: Hermelijn van der Meijden
Voor sommige en misschien zelfs veel klachten, heeft de huisarts niet altijd de beste oplossing. Met waterwratjes en hersenschuddingen word je naar huis gestuurd. Voor adhd kun je zware medicijnen krijgen. Maar vaak blijken er (simpele) middelen te bestaan, die het euvel snel verhelpen: homeopathische druppels of korrels.

Als healer heb ik grote interesse in het zelfgenezend vermogen, en hoe je dat kunt activeren. In mijn ervaring is ‘bewustwording’ de sleutel. Door je bewust te worden van wat zich afspeelt op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele lagen van je energieveld, begin je jezelf te helen; je komt steeds meer in contact met wie je werkelijk bent, en als gevolg daarvan kunnen symptomen verdwijnen. Maar hoe doe je dat bij kinderen?

Razendsnelle genezing

Mijn dochter van vier had last van waterwratjes. Zweertjes, vooral op de achterkant van haar benen, en tussen haar billen. Het was een lelijk gezicht, en nog erger: ze jeukten flink. De huisarts zei dat de wratjes vanzelf moesten weggaan. En zo niet: dan kreeg ze een hormoonzalf. De klachten hielden een jaar aan. Pas toen bedacht ik dat er ook zoiets als homeopathie bestaat. En gelukkig: ik vond een goeie homeopaat vlakbij. Mijn dochter kreeg wat buisjes met een vloeistof waar ze elke dag aan moest ruiken, en binnen drie weken was haar huid weer gaaf.

Homeopathie en zelfherstel

Omdat ik me tot dan toe niet in homeopathie had verdiept, besloot ik dat te doen. Allereerst las ik De Zonen van Hippokrates, waarin de reguliere geneeskunde en de homeopathie naast elkaar worden gezet. Echt een aanrader. Ik ontdekte onder meer dat in de homeopathie symptomen worden gezien als een teken dat het lichaam iets aan het uitwerken is. Zo dragen kinderen erfelijke belasting van hun familie met zich mee – en de functie van kinderziekten is om die eruit te krijgen. Daarbij leerde ik dat homeopathie (net als energiewerk, en in tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen), inwerkt op de oorzaak onder de symptomen.

De waterwratjes verdwenen dus als sneeuw voor de zon, maar volgens Gonnie van Wijk, de homeopaat die mijn dochter behandelde kun je met alle klachten bij haar terecht, zolang ze omkeerbaar zijn. Je kunt middelen krijgen die je gestel ondersteunen, die erfelijke belasting aanpakken, die vaccins en medicijnen ontstoren, en die trauma helen.

“Als je de juiste remedies gebruikt, zullen de klachten afnemen en wordt je kind authentieker, krachtiger en weerbaarder. Het krijgt meer zelfvertrouwen en het zal beter weten wie ze is en welke keuzes goed voor haar zijn.”

De oorzaak onder de symptomen

Na ons eerste consult volgden er nog twee. Van Wijk nam een lange lijst met me door, om een helder beeld te krijgen van mijn dochters constitutie en welke middelen daarbij zouden kunnen passen. En ik was verrast. Aan de raarste dingen bleek namelijk wat te doen. Zo is mijn dochter nogal gesloten in contact met mensen die ze niet kent. Ze geeft vaak geen antwoord op mijn vragen. Ze eet niet fantastisch en weigert nieuw voedsel uit te proberen. Als ze echt heel boos wordt (en dat is elke dag), dan kan ze mij of haar vader hard bijten. En er was een hele periode waarin ze voortdurend zei: “Ik kan niet lopen.”

Er is in ieder geval één duidelijke oorzaak die tot deze ‘symptomen’ geleid heeft; die ervoor zorgt dat ze zo gesloten kan zijn en zo boos op mij: de wijze waarop ze ter wereld kwam. Na de bevalling werd ze direct bij me weggehaald, ze kreeg een sonde door haar neus, en ze was een dag lang alleen, omdat ik werd geopereerd. Het heeft maanden geduurd voordat onze moeder-dochterhechting steviger voelde. Een van de middelen die de homeopaat haar dan ook gaf, werkt helend op de relatie tussen moeder en kind.

Transformatie

Inmiddels is er een aantal maanden verstreken sinds de eerste behandeling. Hoewel nog niet alles is opgelost, is er wel veel veranderd: mijn dochter eet beter (ik hoef haar niet meer te voeren, en haar menu is uitgebreid met paksoi), ze is opener naar vreemden, en ze vertelt een stuk meer. Lopen doet ze nu gewoon zelf. Het bijten is nog niet weg, maar het gebeurt minder vaak en hard. En ik kan, in het heetst van de strijd, in ieder geval makkelijker contact met haar maken; ze wordt zich sneller bewust van wat ze doet.

De klachten

Je kind kan dus met allerlei emotionele en lichamelijke klachten bij de homeopaat terecht. De volgende lijst is allesbehalve uitputtend, maar het geeft een idee van het soort symptomen waarvoor een oplossing bestaat: hyperactiviteit, adhd, slechte concentratie, verlatingsangst, angst voor het donker of onweer, nachtmerries, als je kind laat is met praten of tanden krijgen, overgevoeligheid, zenuwtics en lusteloosheid. Maar ook: klachten na vaccinaties, oorpijn, voortdurende neusverkoudheid, maag-darmklachten, hersenschuddingen, blaasontstekingen, problemen met luchtwegen, slapen, of drinken van borstvoeding.

Eerste hulp

Tot slot: voor de vakantie schafte ik een reiskit aan vol homeopathische korrels, genaamd ‘36 remedies for the traveller’ van Helios Homeopathy. Het is een ehbo-set die uitkomst biedt in allerlei gezondheidsgevallen, zoals wagenziekte, diarree, jetlag, vallen, splinters en insectenbeten. Toen mijn dochter haar teen (in Thailand) lelijk stootte, heb ik haar de korrels gegeven die ontstekingen voorkomen. Binnen een week was de wond genezen. Ook handig voor thuis natuurlijk.


Hermelijn van der Meijden - Amsterdam.